En hälsning från tackorna och baggarna

Här får hela vårt kontaktnät en hälsning från tackorna och baggarna som bor på Överjärva gård.

Hedwig och Myra är kända för sin silverglänsande långa ull.

Lotta, Lollo och Linnea. Deras lamm brukar få de allra vackraste skinnen man kan tänka sig.

Vanja och Anja. Vanja hade en svår tid som lamm. Hennes mamma Ullis hade klent med mjölk och hon hade två syskon. Ja, flasklamm eller så kallade nappisar blir det då. Familjen bodde länge inne i gamla fårhuset. Hela sommaren gick de ute på beten. Hösten kom och det var bara Vanja som kom tillbaka hem. Tackan Ullis, utan mjölk, kan man inte spara till en ny lamning. Syskonen var bagglamm som gått till slakt.

Genast när Vanja kom in i hagen sprang hon in i gamla fårhuset och bräkte som bara sjutton, precis som hon gjort när hon var liten och ville ha flaska. Får har mycket gott minne. Vanjas ull är svart och vass men dottern Anja har fått den silverglänsande långa.

Sandy och Sindy. Deras mörkgrå lockar blir sålda i samma ögonblick som de faller ner i kartongen.

Gunbritt, som blev rejält hundbiten för ett par år sedan, var känd för sina vackra uppvinklade öron. Nu blev hon huggen i halsen så att ett öra föll ner. Hon överlevde med ett öra upp och ett ner, men hon är inte så tam.

Hilda, dotter till Hedwig, kastade (missfall) sina foster för en månad sedan. Inte så kul för henne utan lamm.

Dessa tackor kommer nu att få lamm med Sindarves Sober — en mörkgrå gotlandsbagge. Då kan ni räkna ut att vi förväntar oss att få massor av lockiga lamm som blir de vackraste skinn man kan tänka sig, och kanske ett tacklamm med lockar, som när jag klippt henne, blir sålda.

Bibbi, Bianka, Sanna, Dora, Dockan och Zassa är trotjänare av 80 procent Svensk Finull.

Rosa heter så för att hon såg ut som en ko när hon var lamm. Hon är brun- och vitfläckig, 50 procent Svensk Finull.

Fjärilen är helt udda. Till utseendet liknar hon ett russ. Om man behöver flytta på henne upplever man henne som en buss. Hon har en läggning som kan göra många olyckliga. Hon stjäl andras lamm.

Tindra, Tina, Daimi, Lillemor, Bjellie, och Märta är Ostfriesiska mjölkfår, modell större. Typ, liten ko.

Lillie, Olivia, Malva, Sonja och Stjärna är 50 procent Ostfriesiskt mjölkfår och 50 procent Svensk Finull.

Rita, Pia-Lotta, Hanna och Engla är 100 procent Svensk Finull.

Ylva, ett kärleksbarn mellan Gotlandsfår och Svensk Finull.

Tre av dessa, Tindra, Rosa och Fjärilen, kommer att få lamm med vår gamle Muffe mjölkfår. Resten av tjejerna har fått en ung oprövad prins William av rasen Svensk Finull. Från de paren kan vi vänta oss mjuka babyskinn till hösten.

Men hela våren och sommaren ska vi mysa med alla lammen och glädja oss åt att vi åstadkommer dessa underverk med fyra ben. Vi ska glädja oss åt hur vackert det blir där de betar.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *