Intressant hos Stockholm Uppsala Fåravelsförening

suf

Stockholm Uppsala Fåravelsförening, som vi är medlemmar i, har ett antal intressanta kurser för den som håller får eller funderar på att hålla får. Och har även en del andra nyheter.

Kommande kurser hos Stockholm Uppsala Fåravelsförening

Webbinar om ull 21 september

Fia Söderberg pratar om hur ullen kan tas till vara och hur fårägaren kan påverka dess kvalité. Fia har en har inspirerande kunskap och en stor bredd av erfarenhet. Samtal och möjlighet att ställa frågor. Inbjudan med tillhörande länk kommer i nästa SUF-blad. Men reservera redan nu den 21 september kl 18.30-20.00 för en intressant kväll om ull. Webbinaret är kostnadsfritt.

Klövkurs 18 och 20 oktober

Gård- och Djurhälsans Ulrika König kommer att hålla en kurs om klövhälsa och klövskötsel för SUF medlemmar i oktober. Ta chansen att antingen lära nytt eller att repetera gamla kunskaper. Det blir ett teoripass och ett praktiskt klövverkningspass med slaktklövar. Inbjudan med program och anmälningsuppgifter kommer efter sommaren.

Klövkurs kl 14-17 den 18/10 på Jälla naturbruksgymnasium
Klövkurs kl 14-17 den 20/10 på Berga naturbruksgymnasium

Avlivning vid akuta lägen november

Gård- och Djurhälsans Ulrika König och distriktsveterinärer från Fjärdhundra resp Vårsta kommer att hålla en kurs om avlivning av får vid akuta lägen för SUF medlemmar i november. Du kommer att få lära dig att använda en bultpistol med rätt teknik för får samt vad som gäller för avlivning ur olika aspekter. I det praktiska momentet kommer slaktskallar att användas.

Inbjudan med program och anmälningsuppgifter kommer efter sommaren.

Giftiga växter i våra hagar på gång

Tanken är att SUF tillsammans med SVA ska ordna ett webbinar med en föreläsning om växter som påverkar våra djur på olika sätt.

Kontakt har tagits med SVA om att intresse finns från fårägare och vi hoppas att Gård och Djurhälsan även kan bidra med information i ämnet.

Övrigt

Rovdjur

Föreningen hade ett rovdjurswebinarie under maj. Rovdjurshandläggarna berättade om läget efter vinterns inventeringar samt om olika sätt att freda våra får från rovdjur. Handläggarna vill att fårägare kontaktar dem för råd och stöd i rovdjursfrågor.

Kontaktuppgifter för Stockholm

Stockholm:
Enheten för natur- och viltärenden, 010-223 10 00
Länk till anmälan om information för tamdjursägare när ett rovdjursangrepp
sker i Stockholms län: Skada på tamdjur | Länsstyrelsen Stockholm (lansstyrelsen.se)
Larmtelefon vid angrepp och/eller skada: 010-223 15 37

Se mer detaljer här: https://faravelsforbundet.se/stockholm-uppsala-faravelsforening/