Fårvandringar mot sommarbete 19 och 25 maj

19 maj och 25 maj är stora respektive lilla fårvandringen. Det börjar kl 10 båda gångerna och håller på tills flocken nått sommarhagen. Vill du vara med, så kom dit! Kom ihåg att vara i tid så att du inte missar det roliga.

Fårvandringen till Västerjärva 20 maj 2017

19 maj vandrar de får som ska till Bergshamra från Överjärva via Ulriksdal upp till Tivoli i Bergshamra. De som vill får vara med och hjälpa till. En människofamilj brukar kunna leda en fårfamilj.

25 maj går en lite mindre skara får upp mot hagarna på Järvafältet. Även nu är människofamiljer välkomna att vara med!

Vill du vara med på detta, så se till att vara på på Överjärva gård uppe vid fårhagarna senast kl 10. Ulla börjar berätta hur allt går till och allt går smidigast om alla intresserade står nära och lyssnar. När alla fått informationen delas människor och får in i familjegrupper som får ta hand om varandra.

Fårvandring 2018 till Bergshamra

Fåren har koppel och ska ledas hela vägen i dem. Det är lite speciellt. Att ha ett får i koppel är inte som att vara ute och gå med en hund. Det brukar märkas med en gång. Man behöver vara mild men bestämd med ett får, för drar man i kopplet får fåret svårt att andas och kan trilla eller bli stressat. Istället får man så lugnt det går låta fårfamiljen finna sig i att vara i koppel utanför hagen, låta dem gå omkring lite och hitta gräs. Tänk på att hålla ihop fårfamiljen! Lammen vill vara med sin mamma.

Annemone med får- och människofamilj 2018

När fåren funnit sig till rätta med sina människor och alla får har fått någon som leder dem, då är det dags att gå iväg. Nu gäller det att hålla ihop flocken, hålla sin plats i ledet, så gott det går, och gå i en jämn takt som alla orkar med i. Om någon sackar efter eller behöver styras får man skjuta på på fårets bak eller ta tag i halsbandet och leda genom att föra fåret åt det håll man vill att det ska gå. Och kom ihåg att det är bäst att dra framåt och nedåt i halsbandet, aldrig uppåt. Att ha människorna nära kan lugna en fårfamilj som vill springa ikapp dem framför. Människor och också en flock och är trygga att ha nära.

Gårdens fåraherdar kommer att hjälpa till och ge instruktioner. Låt er inte luras av att de är unga. De kan får. Fantastiska tjejer är det.

När flocken kommit en bit brukar allt flyta på och det är riktigt, riktigt roligt att gå med fåren!

Uppe i Bergshamra väcker fåren uppmärksamhet och glädje när flocken kommer gående på trottoaren.

Fåren närmar sig hagarna i Bergshamra 2018
Framme i sommarhagens härliga gräs

En kommentar

  1. Barbro Jävert säger:

    Hej!
    Är jätteintresserad att vara med men jobbar senare på lördagen. Därför vill jag veta ung hur lång tid det tar det hele.

    Tack för info!

    Barbro

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *